studio

geluidsstudio

Stemopnames worden gedaan in een geluidsstudio. Laat me weten in welke studio jij met mij wilt opnemen en we maken een afspraak. Als je wilt, kan ik je helpen bij het vinden van een studio die geschikt is voor datgene wat jij wilt. Ik kom door het hele land en ken veel studio’s en opname-technici.

Dit is de oude vertrouwde manier van opnemen. Techniek en regie worden verzorgd door de aanwezigen in die studio. Voor bepaalde opdrachten is en blijft dit de beste aanpak. Bijvoorbeeld als er synchroon op beeld ingesproken moet worden, als met meerdere stemmen tegelijkertijd opgenomen moet worden, als er speciale eisen zijn in geluidstechniek, of als er heel specifieke regie nodig is.

eigen studio

Een andere manier is: Jij mailt mij een tekst, ik neem hem op in mijn eigen studio in Wageningen, en ik stuur jou een audio-bestand van de opname, via mail-bijlage of download-server.

Per mail of telefoon laat je me weten hoe je het wilt hebben. Je kunt daarbij gebruik maken van de voorbeelden op deze site.


Deze manier van werken heeft een aantal voordelen:


spreekcel

In mijn vorige studio had ik een aparte geïsoleerde spreekcel: een kleine ruimte waarin ik mijn stemopnames deed. In mijn huidige studio - sinds 2017 - heb ik voor een andere aanpak gekozen. De hele ruimte is zowel controle-kamer als spreekcel, met de juiste akoestiek en isolatie. Dat betekent dat ik niet steeds heen en weer hoef te lopen en dat ik heel snel aanpassingen kan doen en meteen kan controleren hoe deze klinken via mijn monitor-luidsprekers. Als ik in mijn eentje aan het opnemen ben, ben ik zowel voice-over als geluidstechnicus; en dat bevalt mij het beste als ik dat ook op 1 plek kan doen.

In mijn vorige studio zat ik de laatste jaren al vrijwel nooit meer in de spreekcel. Ook daar was de akoestiek en isolatie van de controle-kamer dusdanig dat die gewoon voor opnames gebruikt kon worden.

Ik moet erkennen dat het voor mijzelf wel even wennen was om geen spreekcel meer te hebben, nadat ik 20 jaar altijd in spreekcellen had opgenomen. Maar de proefperiode is voorbij en het is me uitstekend bevallen om alles in 1 grote ruimte te doen. Ook als een ander bij de opname aanwezig is. Het is losser en vrijer. En het blijft nog steeds zo dat grote opname-sessie - waar veel mensen bij aanwezig willen/moeten zijn - het aan te raden is om een geluidsstudio te boeken die daarop is ingericht. Een geluidsstudio mét een spreekcel en een opnametechnicus. Want ook al heb ik dan een eigen studio… bij grote opnamesessies concentreer ik me het liefst op het voice-over werk en laat de techniek dan graag aan een ander over.

verbonden met de wereld

source-connect

Er is nog een derde mogelijkheid. Eigenlijk een tussenvorm. Via de Source-Connect plugin maak ik een audio-verbinding in hoge kwaliteit met een andere studio (bij jou in de buurt). Ik zit in mijn eigen studio achter de microfoon, en jij kunt mij in de andere studio (waar dan ook ter wereld) horen alsof ik bij jou in de studio zit. Het is te vergelijken met Skype, maar dan in cd-kwaliteit. De geluidskwaliteit is zo goed dat het zonder problemen gebruikt kan worden voor producties en broadcast.

Voordeel: jij kunt mij live regisseren zonder dat we uren kwijt zijn aan reistijd.

Steeds meer geluidsstudio's beschikken over Source-Connect. Ik dus ook. Source-Connect Standard om precies te zijn. In de community kun je me vinden onder de naam willemtop.


Live meeluisteren kan natuurlijk ook via Skype, Starleaf, Zoom of via gewone telefoon. De geluidskwaliteit is dan niet zo goed als via Source-Connect, maar je kunt wel direct reageren en regisseren. In dat geval neem ik mijn stem aan mijn kant in hoge kwaliteit op en stuur jou daar na afloop een WAV of MP3 van.


totale productie

Als je behalve mijn stem een complete productie wilt, inclusief muziek en geluidseffecten, kan ik dat verzorgen. Zo je wilt kant-en-klaar afgeregeld op uitzendniveau.


willem van den top • willem@topvoice.nl+31652395778