BLOG

duizend woorden

Deze boodschap: "Een beeld zegt meer dan duizend woorden." Waarom gebruikt iemand daar zeven woorden voor? Als duizend woorden in één beeld kunnen, dan zouden zeven woorden al helemaal makkelijk moeten passen. Maar toch wordt er geen beeld gebruikt voor die boodschap.


Woorden-zonder-beeld komt volop voor. Radio, telefoon, podcast, e-mail. Beeld-zonder-woorden komt aanzienlijk minder voor. Het achtuurjournaal op tv is prima te volgen zonder ernaar te kijken maar er alleen naar te luisteren. Terwijl je omgekeerd, alleen naar het beeld kijken met het geluid uitgeschakeld, waarschijnlijk niet kunt navertellen waar de uitzending over ging.


Zelfs bij de stomme film van vroeger waren woorden nodig. Bij gebrek aan geluid werden die woorden op het scherm vertoond, als onderbreking van de bewegende beelden. Want de beelden-zonder-woorden waren niet veelzeggend genoeg.


Een foto dan. Dat is beeld zonder woorden. Maar het is niet Tante Trees op die foto. Het is haar dochter. "Ja de tijd gaat snel, en ja ze lijken inderdaad sprekend op elkaar." Je hebt woorden nodig om dat duidelijk te maken.

Een foto is 1 fractie van een seconde uit een langdurige gebeurtenis, gevangen in een stilstaand beeld. Op een foto staat de tijd stil. Dat kan heel leuk zijn om naar te kijken, maar is strikt genomen de onwerkelijkheid ten top. Ik kan een fantastische avond hebben gehad, maar als jij net alleen die ene foto laat zien waarop ik gaap, krijgen anderen een heel verkeerd beeld van hoe het was. Sowieso gaapte ik niet op dat moment. Ik zat te lachen, maar dat zie je niet op dat ene verstilde moment. En je hoort het ook niet, want een foto bevat geen geluid. Ik heb woorden nodig om dat duidelijk te maken.


Als jij een vriend iets persoonlijks wilt vertellen, kies je dan voor beeld of voor woorden? Hoe vaak telefoneer je met alleen geluid, zonder beeld? En hoe vaak telefoneer je met alleen beeld, zonder geluid? En van de (Whatsapp) berichtjes die je stuurt… hoeveel zijn er zonder woorden?

Zegt een beeld echt meer dan duizend woorden?


Als je de liefde van je leven ten huwelijk vraagt, wil je maar 1 woord. En dat ene woord zegt meer dan duizend beelden.


Begrijp me niet verkeerd: ik ben dol op beeld. En ik geloof in de symbiose: beeld EN geluid samen zijn tien keer sterker dan de afzonderlijke delen los bij elkaar opgeteld.

Maar een beeld zegt niet meer dan duizend woorden.


2 december 2022.


terug naar blog-overzicht


willem@topvoice.nl

+31652395778

© willem van den top

willem@topvoice.nl

+31652395778

© willem van den top