Mijn tarieven zijn in overeenstemming met wat gangbaar is. Bel of mail me, en we komen er zeker uit.


Voorheen had ik een keurig uitgewerkte tarievenlijst waarop ik poogde bij elk soort opdracht een vastgesteld tarief te noemen. Maar de praktijk is dat per opdracht wordt bepaald wat een passende prijs is. Omdat er te veel variabelen zijn. Elke opdracht vraagt zijn eigen aanpak.


Bepalend zijn:

- Toepassing (waar en hoe wordt de opname gebruikt)

- Bereik en oplage

- Lengte van de tekst

- Hoeveel werk ik eraan heb

- In hoeverre er exclusiviteit wordt verlangd.


Dat gaat van 50,- euro voor een lokale radiospot tot 750,- euro voor een nationale tv-commercial.

Het inspreken van teksten voor andere doeleinden zit gemiddeld op 250,- euro. Maar da's dus gemiddeld. Lange lappen kosten meer, korte stukkies kosten minder. Ik ben niet het tiep dat 1000,- euro vraagt voor het inspreken van 1 zinnetje, en ook niet iemand die 40 pagina's doet voor 75,- euro.

Volgens mij weet je hiermee aardig wat je bij mij kunt verwachten. Ik ben niet de aller-goedkoopste, en zeker niet de duurste.


Voor mij maakt het verschil of een commercial een jaar lang wordt uitgezonden op tien zenders, of slechts twee weken op 1 zender (en dan ook nog alleen in de ochtend). Voor die laatste reken ik minder dan voor die eerste.

In de praktijk blijkt het tarief zelden een discussiepunt te zijn. Het gaat erom of ik met mijn stem een waardevolle bijdrage kan leveren aan jouw productie. Als dat zo is, zijn we ver over de helft. Dan komt dat tarief ook wel goed. Er is me nog nooit verteld dat ik te duur ben. Een enkele keer wel dat ik te goedkoop ben... maar och, ik ben er niet op uit om miljonair te worden. Ik wil gewoon de tent draaiende houden.


En ja, natuurlijk doe ik ‘wat leuks met de prijs' als je me meerdere teksten in 1 keer laat opnemen. En als je vaker met me werkt, zit ik behoorlijk snel in mats-modus. Toch drie dagen later nog effe een zin of alinea over omdat er een tekstwijziging is, of er onduidelijkheid was in de briefing. Ik voel niet vaak behoefte om dat extra in rekening te brengen. Ik wil het graag leuk en werkbaar houden.


Wat ook mag, als je een vastgesteld budget hebt: stuur me een tekst, laat me weten waar het voor is, zeg welk tarief je voor het inspreken beschikbaar hebt, en ik zal je laten weten of ik het daarvoor kan doen. Ik zal net zo redelijk zijn als jij.


Reiskosten? Niet als ik niet verder dan 100 kilometer van huis moet. En aangezien ik precies in het midden van Nederland woon, is de kans groot dat je geen reiskosten hoeft te betalen. Alleen als je in een verre uithoek van Nederland zit. Dan gaan we overleggen.

Bij de kleinere opdrachten (onder de 200,- euro) is er gewoonlijk geen sprake van reiskosten, omdat ik die opnames in mijn eigen studio doe.

home    demo’s    fgv    tarieven    studio    extra    contact